Kalenderoversigt

Se hvad der rører sig i kulturlivet i Horsens
I samarbejde med www.kultunaut.dk
    Alle genrer
    Nulstil
Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
4/1 2017
Østbirk Bibliotek
Peder Skrams Plads 3
8752 Østbirk
Tlf: 76 29 24 93
Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 55.966, Lon 9.75363
Åbent: Tirsdag: 10 - 16, Onsdag: 14 - 18, Fredag: 13 - 16
Selvbetjent bibliotek: Alle dage 7 - 22

Brugernævnet i Østbirk: Formand Paul de Haan, Brokbjergvej 7, Monbjerg, 8752 Østbirk, Telefon 7578 1204, mobil: 2089 2238/ 2196 9502, e-mail: pink@mail.dk. Biblioteket holder lukket på helligdage, påskelørdag, grundlovsdag, jule- og nytårsaftensdag, dagene mellem jul og nytår samt 1. maj fra kl. 12.00. Endvidere lukket i ugerne 28 - 31, uge 7 og 42, i påskeugen samt fredag efter Kristi Himmelfart


Musik

Skrallebang Østbirk

Østbirk Bibliotek, kl. 10-10.45.

28. Okt kl. 10-10.45
Dato: Torsdag den 28. oktober 2021, kl. 10-10.45. Pris: Fri entré Sted:

Kom til aktiv børnekoncert med SKRALLEBANG AlTid til børn.

Vi skal synge, bevæge os, lytte, fortælle og GRINE. Måske tager vi på tur i skoven og møder en trold, en edderkop eller en myg på cykel. Det kan også være, at vi ender i Afrika - eller måske på en bondegård.
En ting er sikker! Det bliver sjovt og aktivt.
For de 3-6 årige

På scenen

Den inderste kerne (via livestream fra Aarhus Universitet)

Østbirk Bibliotek, kl. 19-21.

9. Nov kl. 19-21
Dato: Tirsdag den 9. november 2021, kl. 19-21. Pris: Fri entré Hjemmeside: Link Sted:

Hør om den danske seismolog Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Herunder hvordan hun vha. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling blev verdensberømt ved at opdage at Jorden har en indre kerne og at Jordens indre dermed er tredelt og ikke todelt.

Hør om den danske seismolog, matematiker og jordskælvsekspert Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Inge Lehmann (1888-1993) studerede bl.a. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling i Jordens indre på grundlag af jordskælvssignaler fra fjerne jordskælv optegnet på danske, grønlandske, europæiske og amerikanske seismografer.

Inge Lehmann blev verdensberømt ved at opdage Jordens indre kerne. Tidligere troede man at hele kernen var flydende, men ved at analysere seismogrammer kunne hun i 1936 fremsætte den skelsættende teori at der inderst i den flydende kerne er en indre kerne der har andre fysiske egenskaber end materialet i Jordens andre dele - altså skallerne udenom.

Inge Lehmann blev internationalt kendt for sin forskning før hun blev kendt i Danmark. Da hun i 1950'erne blev inviteret til USA for at forske, kom hendes arbejde ydermere til at spille en rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb. Desuden studerede hun også Jordens ydre, stive stenskal - kaldet lithosfæren - i Europa og Nordamerika og har fået opkaldt en skilleflade efter sig, Lehmann-diskontinuiteten.

Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann meget modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub, domineret af hendes chef, astronomen Niels Erik Nørlund, og fysikeren Niels Bohr. Hendes karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse tog først fart da hun blev pensioneret. Som 99-årig udgav Inge Lehmann sin sidste videnskabelige artikel. Hun blev 104 år og døde i 1993.

I foredraget vil forfatter Lotte Kaa Andersen give os udpluk af Inge Lehmanns liv og forskningskarriere med afsæt i sin biografiske roman om Inge Lehmann, 'Den inderste kerne', som hun udkom med i maj 2021. I sin research til bogen har Lotte bl.a. talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog som ingen kendte til.

Undervejs vil geofysiker David Lundbek Egholm redegøre for relevante geovidenskabelige aspekter for at forklare Inge Lehmanns forskningsresultater og deres betydning.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.

Andet

Gå en bog i Østbirk

Østbirk Bibliotek, kl. 11-12.

17. Nov kl. 11-12
Dato: Onsdag den 17. november 2021, kl. 11-12. Pris: Fri entré Sted:

Vi tager traveskoene på og mødes foran Østbirk Bibliotek til en gåtur i området.

Undervejs gør vi flere stop, hvor personale fra biblioteket vil fortælle om gode læseoplevelser, anbefale bøger og læse op. Når vi går videre, kan vi tale om, det vi netop har hørt, men det kan også være, at vi nyder stilheden sammen, mens vi reflekterer over det hørte til næste stop.
Tirsdag den 16. november kommer Louise Buus & Morten Walther Rasmussen med forslag til og læseprøver på nogle af de kortere former for litteratur på dansk - lige fra børnelitteratur, som voksne kan læse med på hos fx Louis Jensen, til poesi og ultrakorte historier som hos Peter Adolphsen.
Det kræver ingen forberedelse at deltage. Husk dog tøj og sko der passer til dagens vejr.
Hent billet senest tirsdag den 16. november. Vi gennemfører ved mindst 3 deltagere

Andet

Fællessang og fællesskab

Østbirk Bibliotek, kl. 19.30-21.

24. Nov kl. 19.30-21
Dato: Onsdag den 24. november 2021, kl. 19.30-21. Pris: Entré: 25 kr Sted:

Sang er godt!

Vi bliver glade, vi sover bedre, og vi bliver mindre stressede, fordi kroppen udløser endorfiner, som giver os mere overskud. Faktisk kan man blive helt "høj" af sang og fællesskab.
Det er Hanne Korsgaard Sundbøll, der står i spidsen for arrangementerne - nøjagtig som hun har gjort de seneste 15 år. Der plejer at være rift om pladserne, så køb i god tid

Andet

Udendørs julehygge for børnehavebørn 3-6 år

Østbirk Bibliotek, kl. 09.30-10.15.

7. Dec kl. 09.30-10.15
Dato: Tirsdag den 7. december 2021, kl. 09.30-10.15. Pris: Fri entré Sted:

Kom i julehumør med biblioteket - så er I godt i gang december måneds julehygge.

Vi læser en julebog og synger julesange - I skal synge med!

Vær opmærksom på aldersgrupperne, så I får billetter til det arrangement der passer til jeres børn!

I Østbirk foregår det udendørs (bag biblioteket), så husk det varme tøj.

Kun billetter til børn