Kalenderoversigt

Se hvad der rører sig i kulturlivet i Horsens
I samarbejde med www.kultunaut.dk
    Alle genrer
    Nulstil
Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
23/4 2020
Søvind Kirkehus
Kirkestien 2, Søvind
8700 Horsens

Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 55.8928, Lon 10.0034


På scenen

Torsdagsklub i Søvind Kirkehus

Søvind Kirkehus, kl. 13.30-15.30.

24. Sep kl. 13.30-15.30
Dato: Torsdag den 24. september 2020, kl. 13.30-15.30. Pris: Ukendt Sted:

Torsdagsklubben byder velkommen tilbage efter ferie - med hyggesnak og kage på bordet. Ingen tilmelding. Pris: Kr. 10 for kaffe. For yderligere oplysninger om Torsdagsklubben: Inger Marie Broch Petersen tlf. 75 65 93 41 eller vorsoevej1@gmail.com.

På scenen

Torsdagsklub i Søvind Kirkehus

Søvind Kirkehus, kl. 13.30-15.30.

1. Okt kl. 13.30-15.30
Dato: Torsdag den 1. oktober 2020, kl. 13.30-15.30. Pris: Ukendt Sted:

Torsdagsklubben byder velkommen tilbage efter ferie - med hyggesnak og kage på bordet. Ingen tilmelding. Pris: Kr. 10 for kaffe. For yderligere oplysninger om Torsdagsklubben: Inger Marie Broch Petersen tlf. 75 65 93 41 eller vorsoevej1@gmail.com.

På scenen

Rejsen ud i rummet (via livestream fra Aarhus Universitet)

Søvind Kirkehus, kl. 19-21.

6. Okt kl. 19-21
Dato: Tirsdag den 6. oktober 2020, kl. 19-21. Pris: Fri entré Hjemmeside: Link Arrangør: Søvind Lokalråd Sted:

Hvordan kommer rumsonder og satellitter egentlig op i rummet? Hvilke baner anbringes de typisk i, og hvordan anbringes de der? - Ja, det er raketvidenskab! Hør også om hvordan en rummission designes og planlægges med eksempler fra aktuelle rummissioner.

Professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Hvordan kommer rumsonder og satellitter egentlig op i rummet? Hvilke baner anbringes de typisk i, og hvordan anbringes de der? - Ja, det er raketvidenskab!
Hør om fysikken der gør at raketter kan hæve rumsonder og satellitter op fra Jordens overflade og accelerere dem i det lufttomme rum.

Når en satellit skal sendes op i rummet, er det afgørende at det sker med en hastighed på mindst 28.000 km/t for at den kan komme i kredsløb om Jorden - ellers vil satellitten falde ned igen. Men hvordan er det overhovedet muligt at komme op på så store hastigheder? Hvordan rammer satellitten den rigtige bane, og hvordan skifter en satellit fra én bane til en anden? Hvor højt oppe over os kredser de satellitter som vi på en skyfri aften kan se bevæge sig hen over himlen... og hvorfor falder nogle satellitter ned og brænder op i Jordens atmosfære?

Satellitter og rumsonder opsendes naturligvis ikke bare for sjov. Alle rumprojekter er opbygget til at løse et bestemt formål, og banerne som satellitter og rumsonder er sendt op i hænger sammen med de opgaver en given rummission har. Hør om hvordan en rummission designes og planlægges, og følg med ud i rummet når vi ser nærmere på et par aktuelle rummissioner.

Spænd sikkerhedsbæltet og gør klar til nedtællingen til dette foredrag om rumfart og raketvidenskab for begyndere.

Særlig info for gymnasier
I gymnasieskolen har foredraget særlig relevans for fagene fysik, matematik og astronomi. Foredraget kan også anvendes i forbindelse med grundforløbet i gymnasieskolen. Foredraget egner sig desuden som en del af et forløb i SRP og SSO.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.

På scenen

Torsdagsklub i Søvind Kirkehus

Søvind Kirkehus, kl. 13.30-15.30.

8. Okt kl. 13.30-15.30
Dato: Torsdag den 8. oktober 2020, kl. 13.30-15.30. Pris: Ukendt Sted:

Torsdagsklubben byder velkommen tilbage efter ferie - med hyggesnak og kage på bordet. Ingen tilmelding. Pris: Kr. 10 for kaffe. For yderligere oplysninger om Torsdagsklubben: Inger Marie Broch Petersen tlf. 75 65 93 41 eller vorsoevej1@gmail.com.

På scenen

Torsdagsklub i Søvind Kirkehus

Søvind Kirkehus, kl. 13.30-15.30.

15. Okt kl. 13.30-15.30
Dato: Torsdag den 15. oktober 2020, kl. 13.30-15.30. Pris: Ukendt Sted:

Torsdagsklubben byder velkommen tilbage efter ferie - med hyggesnak og kage på bordet. Ingen tilmelding. Pris: Kr. 10 for kaffe. For yderligere oplysninger om Torsdagsklubben: Inger Marie Broch Petersen tlf. 75 65 93 41 eller vorsoevej1@gmail.com.

På scenen

Torsdagsklub i Søvind Kirkehus

Søvind Kirkehus, kl. 13.30-15.30.

22. Okt kl. 13.30-15.30
Dato: Torsdag den 22. oktober 2020, kl. 13.30-15.30. Pris: Ukendt Sted:

Torsdagsklubben byder velkommen tilbage efter ferie - med hyggesnak og kage på bordet. Ingen tilmelding. Pris: Kr. 10 for kaffe. For yderligere oplysninger om Torsdagsklubben: Inger Marie Broch Petersen tlf. 75 65 93 41 eller vorsoevej1@gmail.com.

På scenen

Torsdagsklub i Søvind Kirkehus

Søvind Kirkehus, kl. 13.30-15.30.

29. Okt kl. 13.30-15.30
Dato: Torsdag den 29. oktober 2020, kl. 13.30-15.30. Pris: Ukendt Sted:

Torsdagsklubben byder velkommen tilbage efter ferie - med hyggesnak og kage på bordet. Ingen tilmelding. Pris: Kr. 10 for kaffe. For yderligere oplysninger om Torsdagsklubben: Inger Marie Broch Petersen tlf. 75 65 93 41 eller vorsoevej1@gmail.com.

På scenen

Dybhavet - nyt fra en ukendt verden (via livestream fra Aarhus Universitet)

Søvind Kirkehus, kl. 19-21.

3. Nov kl. 19-21
Dato: Tirsdag den 3. november 2020, kl. 19-21. Pris: Fri entré Hjemmeside: Link Arrangør: Søvind Lokalråd Sted:

Forskere har fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Hør om organismer der er tilpasset det ekstreme tryk. Og hør om bakterier i havbunden som har generationstider på tusinder af år og som er afgørende for livsforholdene på Jorden.

Professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet | professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology

Dybhavet dækker mere end halvdelen af Jordens areal og det meste er uudforsket. Dels er det meget vanskeligt at fortage målinger og indsamle materiale på havets største dybder, dels har man tidligere fejlagtigt troet at processerne i dybhavet ikke er vigtige for livsforholdene på Jorden.

De dybeste dele af oceanerne, fra 6 til 11 kilometers havdybde, kaldes 'den hadale zone' - efter dødsriget Hades. Zonen indbefatter bl.a. 27 enorme grave der strækker sig tusinder af kilometer langs kontinenternes, geologisk ustabile, rand - der hvor havbundsplader og kontinentalplader støder sammen.
Den nyeste forskning viser overraskende at disse grave er "oaser" for livet i dybhavet. Omsætningen af organisk materiale er meget høj og man opdager hele tiden ukendte organismer der er tilpasset det ekstreme tryk i gravene. Ved hjælp af avancerede robotter med videnskabeligt udstyr, der kan operere under det ekstreme tryk, er forskerne nu ved at aflure dybhavets hemmeligheder.

Under havbundens overflade i dybhavet lever der ingen dyr - det er mikroorganismernes verden. De lever af døde alger og dyr fra vandsøjlen hvis organiske rester begraves dybt ned i havbunden. Det organiske stof slipper aldrig op, men efter millioner af år omsættes det ekstremt langsomt. Livet foregår her i slowmotion hvor bakterierne har generationstider op til tusinder af år. Selv om der til sidst kun er en lille brøkdel af det begravede organiske materiale tilbage, er denne rest en forudsætning for at der er ilt i atmosfæren så vi og andre dyr kan ånde.

På ekspeditioner med skibe med lange bor, som kan bore ned i havbunden, studerer forskerne havbundens liv på store dybder.
For nogle år siden blev den første videnskabelige boreekspedition gennemført i danske farvande. Resultaterne fortalte om Østersøens klimaudvikling igennem de sidste 15.000 år og om de rige bakteriesamfund som har levet i havbunden siden istiden.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.

På scenen

Torsdagsklub i Søvind Kirkehus

Søvind Kirkehus, kl. 13.30-15.30.

5. Nov kl. 13.30-15.30
Dato: Torsdag den 5. november 2020, kl. 13.30-15.30. Pris: Ukendt Sted:

Torsdagsklubben byder velkommen tilbage efter ferie - med hyggesnak og kage på bordet. Ingen tilmelding. Pris: Kr. 10 for kaffe. For yderligere oplysninger om Torsdagsklubben: Inger Marie Broch Petersen tlf. 75 65 93 41 eller vorsoevej1@gmail.com.

På scenen

Smagen af øl (via livestream fra Aarhus Universitet)

Søvind Kirkehus, kl. 19-21.30.

10. Nov kl. 19-21.30
Dato: Tirsdag den 10. november 2020, kl. 19-21.30. Pris: Entré: 30 kr Hjemmeside: Link Arrangør: Søvind Lokalråd Sted:

Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver.

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium

Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år, fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces som kombinerer spiring af byg - dvs. maltning - med gæring.
Selv om processen tilsyneladende er enkel, så er smagen af øl alligevel resultatet af en meget kompleks interaktion mellem de anvendte råmaterialer - primært de forskellige malt- og humletyper - samt valget af gær og den anvendte brygproces. Der er identificeret over 700 forskellige aromakomponenter i øl, og der føjes jævnligt nye til listen.

I dette foredrag vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, og forelæserne vil også diskutere brygprocessens betydning og hvordan man laver alkoholfrit øl.

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.

Viser 1-10 ud af 17 resultater 1 2